+31 (06) 51 50 82 01 info@bedandbreakfast-taarlo.nl
Meer over
Taarlo
De amper honderd inwoners van Taarlo zijn fier op hun geschiedenis. Uit vondsten in het Bolleveen en opgravingen in het dorp blijkt dat eeuwen voor het begin van onze jaartelling in Taarlo al een nederzetting bestond. Taarlo wordt voor het eerst genoemd in de oorkonde van Theodgrin, een document uit het jaar 820 in bezit van de bibliotheek van de Leidse Universiteit.

De boerenbrink – er staan nog altijd vrijwel louter boerderijen rondom de brink – en de dobbe (drinkplaats) zijn eigendom van de ‘boermarke’. Deze vroeg-middeleeuwse bestuursorganisatie komt tegenwoordig alleen nog voor in de provincie Drenthe. Markgenoten zijn alle mannelijke bewoners/huiseigenaren van het dorp. De Boermarke verpacht onder andere het jachtrecht op de circa 550 hectaren inliggende gronden. De boerhoorn wordt geblazen voor vergaderingen van de markgenoten. Die vergaderingen vinden ten minste eenmaal per jaar plaats in het café bij restaurant Van Tarel. De oudste eikenbomen rondom de dobbe zijn geplant in 1861.

Veel boerderijen in Taarlo zijn voorzien van gevelstenen. Die laten zien wanneer het pand is gebouwd en wie de opdrachtgevers waren. De woningen waarin de B&B is gevestigd kwamen in 1959 gereed. Op de steen links staan de initialen J.K. en H.L. Dit waren Jan Kommers Jr. en zijn echtgenote Harmina Lunshof. Op de steen rechts staan de initialen J.K. en J.P. Dit waren Jan Kommers Sr. en zijn echtgenote Jantje Pieters.

Bron: Commissie ‘Oud Taarloo’, Taarloo, oudste dorp van Drenthe. Uitgeverij Noorderboek, 1993.

Contactformulier
Wij horen graag van u

Verstuur
Dorpsweg 3A, 9485TB, Taarlo